Sinds het begin van de jaren vijftig is er grote belangstelling voor benefits of guava leaves sexually, met name de bladeren. Er zijn pogingen gedaan om de ingrediënten te identificeren die effectief zijn in verschillende geneeskrachtige eigenschappen van guavebladeren. Guavebladeren worden in verschillende inheemse medicijnen gebruikt. guavebladeren bevatten ingrediënten die een rol spelen bij verschillende aandoeningen zoals kanker, infecties, ontstekingen en pijn. Essentiële olie van guavebladeren is bijzonder effectief geweest bij het verbeteren van de prognose van kanker en andere immunologische ziekten.
Guavebladeren zijn gebruikt bij de behandeling van diarree en de schors wordt gebruikt vanwege zijn microbicide en adstringerende werking. De bladeren en schors worden ook gebruikt bij dysenterie en diabetes. Guava is ontstaan in Peru en archeologische opgravingen hebben aangetoond dat het werd verbouwd door de inheemse bevolking. De boom is wijd verspreid in de regenwouden en heeft daarom een lange geschiedenis van gebruik door de inboorlingen van deze regenwouden en ze worden nog steeds gebruikt in de moderne tijd.
Een afkooksel van de bladeren en de schors wordt door de Tikuna-inboorlingen gebruikt voor dysenterie. De behandeling is zo effectief dat het ook door de inwoners van de steden wordt gebruikt. De Amazone-indianen gebruiken het bladerenextract ook tegen diarree en als gorgelmiddel tegen keelpijn, braken, spijsverteringsproblemen en menstruatiestoornissen. De bladeren worden ook gebruikt als mondverfrisser en verlichting van tandpijn. Het extract van de bladeren wordt ook gebruikt als een douche voor candidiasis en voor het verstevigen van de vaginale wanden, vooral na de bevalling. Bladeren worden geplet en aangebracht op wonden en kneuzingen. Bloemen worden geplet en het extract wordt gebruikt als oogdruppels om de pijn en het branderig gevoel tijdens conjunctivitis of zonnebelasting te verlichten. De voordelen van guavebladeren zijn ook genoemd in de oud-Nederlandse farmacoopie. De vrucht werd door de Nederlanders en andere ontdekkingsreizigers meegenomen naar andere delen van de wereld. Tegenwoordig worden guave’s in de meeste delen van de wereld gevonden.
Guaves zijn rijk aan saponinen, carotenoïden, lectines, flavonoïden, essentiële oliën, vitamines, tannines, fenolen, triterpenen, vezels en vetzuren. Het is ook een rijke bron van vitamine C die vele malen groter is dan sinaasappels. Het heeft ook een matige hoeveelheid vitamine A. De bladeren zijn bijzonder rijk aan flavonoïden zoals quercetine. Veel van de geneeskrachtige eigenschappen van guave worden toegeschreven aan deze flavonoïden. Flavonoïden zijn ook verantwoordelijk voor de antibacteriële werking van guavebladeren. Quercetine is ook verantwoordelijk voor de anti-diarree werking van guavebladeren, omdat het de gladde spieren van het maagdarmkanaal ontspant en ook de darmcontracties remt.